Солени палачинки от елда
Рибни палачинки с брашно от елда.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. топло мляко (не вряло; около 40 градуса)
- 1/2 ч.л. суха мая
- 1/2 ч.л. захар
- 1/2 ч.ч. брашно от елда
- 2 яйца
- 5 с.л. заквасена сметана
- още 5 с.л. мляко
- 1/4 ч.л. сол
- 3/4 ч.ч. бяло или пълнозърнесто брашно
- олио или масло за печенето
За топинга (по желание):
- филе маринована или пушена риба
- 1 опаковка крем сирене
- 50-70 мл заквасена сметана
- връзка копър
Начин на приготвяне:
1. Топлото мляко изсипете в купа, добавете маята и захарта, разбъркайте и оставете настрана за 10-тина минути.
2. Добавете брашното от елда, разбъркайте отново и оставете за половин-един час на топло да втаса сместа.
3. Разбийте яйцата, залейте с тях тестото от елда, добавете солта, сметаната и млякото и постепенно вкарайте другото брашно. Разбъркайте хубаво, за да няма бучки и оставете да втасва 2 часа.
4. Намазнявайте тиган, гребвайте от сместа и печете палачинки двустранно. Тези трябва да са по-дебели и месести от обикновените палачинки. Правете ги с по-малък диаметър, за да не се разкъсат и да могат да се изпекат добре.
5. За топинга смесете заквасената сметана с крем сиренето и бъркайте до хомогенност. Добавете наситнено рибено филе и наситнен копър. Запазете си цели стръкчета копър и цели рибни парчета за украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ