Пай Бъмбъл с горски плодове
Хрупкав плодов пай с боровинки, къпини, сини сливи и ябълки.
Необходими продукти:
(можете да замените посочинте в рецептата плодове с други по ваш избор)
- 1 чаша пресни боровинки
- 1 чаша пресни къпини
- 1 чаша вишни, обезкостени
- 1 чаша нарязани ягоди
- 1 синя слива, нарязана на тънко
- 1 голяма жълта ябълка, обелена и настъргана
- 1 ч.л. пресен лимонов сок
- 1 ч.л. лимонова кора
- 1/3 чаша + 3 с.л. захар
- 2 и половина с.л. царевично нишесте
- ¼ ч.л. индийско орехче
- 1/8 ч.л. канела
- 2 с.л. студено неподсолено масло
- готово тесто за пай или си го направете вкъщи по ваше предпочитание
Други:
- още захар за поръсване
- леко подсладена разбита сметана (за гарниране)
Начин на приготвяне:
Един от новите ми любими пайове е пай Бъмбъл. Харесвам го заради възможностите за вариация, които дава: не ви харесва някой от плодовете? Сменете го с какъвто харесвате. Не можете да намерите свежи плодове? Използвайте замразени! Този пай е малко кисел, но едновременно леко сладък. Невероятен.
1. Загрейте фурната на 200 градуса.
2. Развийте половината тесто за пая, която ще служи за дъно, сложете я в съд за печене на пай, орежете краищата и оставете настрани. Сложете другата половина от пая във фризера, докато ви потрябва.
3. Подгответе плодовете, ако вече не сте го направили, и лимоновата кора. За ябълката – просто я обелете и настържете, както бихте направили с парче сирене.
4. Смесете плодовете, лимоновия сок, лимоновата кора, захарта и подправките. Оставете да престои няколко минути.
5. Добавете царевично нишесте към сместа, разбъркайте внимателно с гумена шпатула и изспете в основата за пая.
6. Сложете малко масло върху пая, нарязано на малки парченца.
7. Вземете втората половина от тестото за пая от фризера и го подредете като решетка върху основата. Погрижете се паят да е изцяло покрти. Поръсете със захар.
8. Печете пая за 30 минути на 200 градуса. Намалете температурата на 180 градуса и завъртете пая веднъж. Печете още 25-30 минути или докато е готов.
9. Охладете на решетка и изчакайте поне 2 часа преди да сервирате. Върви много добре с прясна разбита сметана и / или ванилов сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ