Ябълковият пай на баба
Вкусен домашен пай с ябълки и канела.
Необходими продукти:
За основния пълнеж:
- 12 с.л. брашно
- 10 с.л. бяла захар
- 1 пакет ванилова захар
- 8 с.л. мляко
- 6 с.л. разтопено масло
- 2 яйца
- около една шепа стафиди
- галета
- между 6 и 8 ябълки в зависимост от големината
- канела
За соса:
- 7 с.л. бяла захар
- 1 с.л. разтопено масло
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
На основния пълнеж:
1. Обелете ябълките и ги нарежете на парчета с големина около 1см ².
2. Смесете брашното, млякото, маслото, захарта и яйцата в купа.
3. Сипете в купата ябълките.
4. Поръсете с малко канела и добавете стафидите.
5. Намаслете формичка за пай.
6. Поръсете малко галета във формичката и я разклатете така, че дъното и ръбчетата й да са покрити с галета. След това ще извадите по-лесно пая.
7. Сега сипете пълнежа във формичката и натиснете стафидите под повърхността, за да не изгорят.
8. Включете фуранта на 180 °C за около 35 мин.
На соса:
1. Разбъркайте яйцето, захарта и последната лъжица масло в купа.
2. След като паеният пълнеж се е изпекъм около 35 мин. го извадете и сипете този сос върху него. Това прави повърхността лъскава.
3. Сега го сложете пак във фурната на същата температура и печете 20 до 30 мин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ