Мусака от пиле с гъби и картофено пюре
Различна мусака с пилешко и печурки в пластове от картофено пюре.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи + 1 с.л. сол
- 2 с.л. олио
- 1-2 глави лук - 150 г общо
- 1 морков - около 100 г
- 600 г пилешко месо от бутчета (може и гърди) без кожа и кост
- сол и пипер на вкус
- 250 г печурки
- 60 г масло
- 1 яйце
- 70 мл мляко
- масло или олио за намасляване на формичката
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете и изсипете в тенджера. Залейте с вода, добавете солта и пуснете да се варят до омекване.
2. Пилешкото месо нарежете на много малки парченца. Лука и гъбите нарежете на полумесеци, а моркова първо на надлъжни четвъртини и след това на тънки полумесеци.
3. Сгорещете олиото в тиган на умерен огън. Запържете лука за 3 минути, добавете след това моркова и гответе още 2 минути.
4. Изсипете пилешкото месо, гответе до побеляване, добавете гъбите, овкусете със сол и пипер, сложете капак и задушавайте 10 минути.
5. Готовите картофи намачкайте на фино пюре със сол и пипер, топлото мляко, маслото и яйцето.
6. Намажете с масло или олио дъното и стените на тава с приблизителни размери 30х20. Изсипете на дъното половината пюре и нежно заравнете.
7. Покрийте пюрето с гъбената запръжка и заравнете. Отгоре разпределете останалото пюре и пак заравнете.
8. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. След изваждане можете да поръсите с магданоз или пресен лук за разкош. Разрежете на квадратни парчета като мусака и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ