Френска мусака с коричка от картофено пюре
Запечена кайма с грах и моркови под заливка от картофено пюре със сметана.
Необходими продукти:
- 800 г картофи
- вода за варенето + 1 ч.л. сол
- 2 с.л. олио
- 600 г кайма (телешка или смес)
- сол и пипер
- 1 голяма глава лук (около 120 грама)
- 1 голям морков (около 150 г)
- 1 ч.л. сух розмарин
- 1 с.л. сос Уорчестър (или лют сос)
- 2 с.л. брашно + 50 мл вода или бульон
- 200 мл бульон (месен)
- 125 г грах (консерва или замразен)
- 50 г масло
- 200 мл течна млечна незаквасена готварска сметана
- червен пипер и магданоз за поръска след изпичане
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, нарежете на парчета, измийте хубаво и сипете в тенджера. Залейте с вода, кипнете, отпенете, добавете солта и захлупете с капак. Оставете да се варят до готовност.
2. През това време си направете запръжката. Наситнете лука и моркова.
3. Сгорещете олиото в тиган и изсипете каймата. Гответе докато се разпадне на трохи. После оставете за 3 минути на умерен огън, за да се поизпари водата ѝ.
4. Добавете лука, гответе при периодично бъркане три минути, добавете и моркова и гответе още 3 минути. После оставете да си стои на котлона 2 минути.
5. Поръсете с розмарина, овкусете със сол и пипер, разбъркайте брашното с вода или бульон и залейте ястието. Размешайте и оставете за 2-3 минути.
6. Залейте с бульона и добавете грахта. Разбъркайте и оставете да се готви 4 минути.
7. Готовата запръжка прехвърлете в малка тава с високи бордове (около 18х24). Заравнете.
8. Картофите отцедете от водата на варенето и докато са топли смесете с маслото, сметаната, сол и пипер. Намачкайте на фино и гладко пюре. При необходимост можете да добавите малко мляко.
9. Разпределете пюрето върху запръжката. Гъстичко е, но с обратното на лъжицата ще успеете да го заравните без да разбърквате с каймяния пласт.
10. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-25 минути докато се образува коричка от лек златист загар.
11. След изваждане по желание поръсете с червен пипер и наситнени магданозени листа за разкош. После можете да сервирате вместо традиционната мусака.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ