Мини пица фрита
Домашно вегетарианско калцоне.
Необходими продукти:
За тестото за пицата:
- около 4-5 ч.ч. брашно за хляб
- 1 с.л. захар
- 6 г суха мая (около 7 г)
- 1 с.л. сол
- около 2 с.л. зехтин
- 3/4 ч.ч. топла вода (40-45ºС)
За плънката:
- сос за пица или сос маринара
- моцарела
- босилек и риган
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в топлата вода и за около 10 мин.
2. Сложете около 2 ч.ч. брашно в голяма купа, заедно с останалите необходими продукти и разтворената мая. Разбъркайте, докато се образува тесто, което можете да омесите с ръце.
3. Омесете като добавяте брашно, докато се получи твърдо тесто, което не се къса при разтегляне. Месете около 10 мин.
4. Намажете с малко зехтин готовото тесто и го оставете да престои в купата за около 30 мин. или докато почти удвои обема си.
5. Направете топки от тестото с големина около 2-3 см. Оформете кръг като притискате средата с палеца и показалеца. С дълга точилка разточете възможно най-тънко.
6. Намажете соса, поръсете със сиренето, подправките и други продукти за плънката по избор. Покрийте с втори кръг тесто и залепете краищата хубаво, така че при пърженето да не влезе олио при пълнежа.
7. Изпържете на маслена баня или в дълбок тиган с няколко см мазнина. Ако пържите на маслена баня, намажете с малко олио отгоре, за да се изпържи по-равномерно. Ако тестото е достатъчно тънко, плънката ще е готова, когато тестото покафенее, но ако не е много тънко, намалете леко котлона, за да може пицата да се сготви напълно.
8. Сложете върху решетка или кухненска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина.
9. Поднесете веднага след това.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ