Марсала със сайтан
Пикантно индийско веганско ястие с гъби, сайтан и вино.
Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. обикновено брашно
- по 1 ч.л. риган, мащерка, червен пипер
- по 1 щипка много лют червен пипер, сол, пипер
- 2 по 250 г опаковки сайтан, тънко нарязан (можете да го намерите в магазините за здравословно хранене и вегетариански продукти)
- 1 с.л. зехтин
- 4 с.л. соево масло Earth Balance
- 3 ч.ч. нарязани гъби
- 3/4 ч.ч. вино Марсала
- 1 ч.ч. зеленчуков бульон
- 1 с.л. магданоз
- сол и пипер
- нарязан зелен лук
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното и подправките в купа и разбъркайте хубаво.
2. Прибавете сайтановите резени в купата и ги покрийте с овкусената брашнена смес.
3. Отцедете излишното брашно (например през цедка).
4. Сгорещете олиото в голям тиган на средно-силен огън до много горещо, но не и докато запуши.
5. Прибавете 1 с.л. от маслото и изпържете сайтана до златисто-кафяво. Прехвърлете в чиния и заделете.
6. Прибавете 1 с.л. от останалото масло в тигана и сложете гъбите. Пържете, като разбърквате често, докато гъбите станат златисто-кафяви по краищата и са пуснали течността си. Прибавете виното и оставете да кипне.
7. Когато виното се изпари наполовина, прибавете бульона и гответе 3 мин. или докато сосът се посгъсти. Намалете огъня на среден и върнете сайтана в тигана и продължете да готвите до сгъстяване на соса - около 5 - 6 мин.
8. Сложете и останалите 2 с.л. масло, прибавете магданоз, сол и пипер на вкус.
9. Украсете с нарязан зелен лук и поднесете веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ