Пиле Марсала с прошуто
Пилешко месо с вино, гъби и подправки.
Необходими продукти:
- 4 бр. пилешки гърди, без кожата, обезкостени, (около 680 г)
- универсално брашно, за овалване
- едра сол и прясно смлян черен пипер
- 1/4 ч.ч. зехтин Еxtra virgin
- 120 г прошуто, нарязано на тънки филийки
- 220 г гъби (печурки или манатарки), без стеблата и разполовени
- 1/2 ч сладко вино марсала
- 1/2 ч пилешки бульон
- 2 с.л. неосолено масло
- 1/4 ч.ч. нарязан плосколист магданоз
Начин на приготвяне:
1. Сложете пилешките гърди една до друга върху дъска за рязане и покрийте с найлоново фолио. Изтънете ги с чукче за месо до около 0,6 см дебелина. Оваляйте ги в малко брашно в плитка чиния и овкусете с щедро количество сол и пипер; разпределете равномерно с вилица.
2. Сгорещете олиото на средно-силен огън в голям тиган. Когато се сгорещи хубаво, сложете овкусеното и набрашнено месо, като изтръскате предварително излишното брашно. Пържете около 5 мин. от всяка страна до златисто, като обърнете веднъж. Пържете месото на партиди, ако няма достатъчно място в тигана.
3. Заделете пилешкото в голяма чиния на един слой и дръжте на топло. Намалете огъня до умерен и добавете прошутото. Сотирайте 1 мин., докато пусне малко от мазнината си. Добавете гъбите и сотирайте докато покафенеят хубаво, а течността им се изпари - около 5 мин.; овкусете със сол и пипер.
4. Сложете марсалата в тенджера и кипнете за няколко секунди, за да се изпари алкохолът. Добавете пилешкия бульон и оставете да къкри 1 мин., докато се редуцира леко сосът. Прибавете маслото и върнете месото в съда; оставете да къкри за 1 мин., само колкото да се стопли пилешкото. Овкусете със сол и пипер и поръсете с нарязан магданоз преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ