Мариновано телешко със сос грейви
Мариновано телешко с джинджифилов аромат.
Необходими продукти:
- 2 кг телешко, обезкостено
- 2 глави лук, нарязан на тънки филийки
- 8 зърна черен пипер
- 4 зърна карамфил
- 1 дафинов лист
- 1 ч.ч. бял оцет
- 1 ч.ч. вода
- ½ ч.ч. сайдер оцет
- ¼ ч.ч. зеленчуково олио
- ½ ч.л. сол
- 2 ч.ч. кипяща вода
- 10 джинджифилови курабийки
- ½ ч.ч. заквасена сметана
- 1 с.л. неизбелвано брашно
Начин на приготвяне:
1. Сложете телешкото в дълбока стъклена или керамична купа.
2. Прибавете лука, зърната черен пипер, карамфила и дафиновия лист.
3. Полейте месото с белия винен оцет и сайдер оцета и оставете покрито в хладилника за 4 дни, като го обръщате по два пъти на ден.
4. Извадете от маринатата, подсушете много добре с хартиени кърпи и прецедете маринатата в купа.
5. Заделете лука и 1 ч.ч. от марината.
6. В гювеч запържете месото до покафеняване в сгорещено зеленчуково олио от всички страни.
7. Поръсете със сол.
8. Налейте кипяща вода в съда.
9. Поръсете с натрошените джинджифилови курабийки и оставете да къкри покрито за 1½ час. Обръщайте често.
10. Прибавете 1 ч.ч. от заделената марината и варете още 2 часа или до омекване.
11. Извадете месото и оставете на топло.
12. Прецедете соса от съда в голяма тенджерка.
13. В малка купа смесете сметаната с брашното.
14. Прибавете тази смес, като не спирате да разбърквате, в тенджерата с прецедения сос и варете до сгъстяване.
15. Нарежете месото на филийки от по 0,6 см и го върнете в соса.
16. При поднасяне, сложете порция месо в чиния за сервиране и полейте щедро със сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ