Пуешки пай в гърне със сос грейви и червени боровинки
Пуешко с лук, целина, моркови, грах и боровинков сос.
Необходими продукти:
- 2 с.л. масло
- 1/2 малка глава лук, нарязан на кубчета
- 2 стръка целина, нарязани на кубчета
- 3 моркова, нарязани на кубчета
- 2 ч.л. провансалска подправка (по желание)
- 3 с.л. брашно
- 3-4 ч.ч. бульон (пуешки или пилешки)
- ¼-1/2 ч.ч. останал сос грейви (по желание)
- 2 картофа, обелени и нарязани на кубчета
- 2 ч.ч. накъсано пуешко
- 2 с.л. нарязан магданоз
- 1 ч.ч. замразен грах, размразен
- ½ ч.ч. останал сос от червени боровинки (по желание)
- 1 готово бутер тесто, галета с масло или коричка за пай
- яйце за намазване – 1 яйце, леко разбито с 1 с.л. вода
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180ºС и разтопете маслото в тенджера. Задушете нарязания лук докато омекне. Разбъркайте вътре целината и морковите и оставете за няколко минути на огъня, след което добавете провансалските подправки (по желание) и брашното.
2. Гответе още 2 мин. Прибавете бульона и грейвито (по желание) и оставете да заври. Сложете картофите и оставете да врят до омекване.
3. След това сложете пуешкото, магданоза и граха. Излейте сместа във форма за печене или в 4 огнеупорни купички и полейте отгоре ако искате с фарша и боровинковия сос.
4. Покрийте сместа с бутер тесто или коричка за пай, като оставите краищата да висят отстрани и намажете с разбитото яйце. Печете 20-30 мин., докато коричката стане златиста.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ