Маринована свинска плешка с коричка от билки
Печено свинско в саламура или карамелизирана свинска плешка с подправки.
Необходими продукти:
- 3 с.л. сол
- 1 литър вода
- 1,8 кг свинска плешка - цяла
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер на прах
- 1 ч.л. суха мента
- 1 ч.л. сух риган
- 7 скилидки чесън
- 70 г кафява захар
- 4 с.л. зехтин
- 1 с.л. олио
- пресен магданоз за поръсване при поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Изсипете студената вода в купа. Добавете солта и бъркайте докато се разтвори. Сложете вътре плешката и оставете да се овкуси в саламурата за 30 минути или 1 час. Водата трябва да я залива. Ако ли не - обръщайте периодично.
2. Смесете в купичка по 1 ч.л. сол и пипер, мента и риган. Добавете намачкания чесън и кафявата захар. Залейте със зехтина и разбъркайте до получаването на ароматна паста.
3. Извадете месото от саламуата и подсушете добре с домакинска хартия.
4. Намажете с малко олио дъното на тава и поставете цялата мръвка в нея. Отгоре разпределете ароматната паста.
5. Пъхнете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 45 минути. Ако имате домашен готварски термометър проверете след това вътрешната температура на месото. Трябва да е между 69 и 72 градуса.
6. Извадете тавата и покрийте с алуминиево фолио, за да се задуши за 15 минути. След това можете да разрежете и да сервирате, по желание с поръска от наситнени листа свеж магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ