Лимонови мини мъфини
Обикновени мъфини с масло и сметана.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. универсално брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сода за хляб
- 1/8 ч.л. сол
- 1/4 ч.ч. масло или маргарин, размекнато
- 2/3 ч.ч. захар
- 1 яйце
- 1/2 ч.ч. заквасена сметана
- 1/2 ч.л. ванилия
- 1/2 ч.л. лимонов екстракт
- 2 ч.л. лимонова кора
- 2 с.л. масло или маргарин, разтопен (за глазурата)
- 1/3 ч.ч. захар (също за глазурата)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 190°С. Подредете мини хартиени чашки за мъфини в тавичка за печене (това количество е за около 24 бр.). Смесете в малка купа брашното, бакпулвера, содата за хляб и солта.
2. Разбийте 1/4 ч.ч. размекнато масло и 2/3 ч.ч. захар до хомогенност. Добавете яйцето и разбийте до гладкост. Прибавете заквасената сметана, ванилията, лимоновия екстракт и лимоновата кора. Добавете брашнената смес и разбъркайте до получаването на течно тесто. Трябва да е много гъсто - почти като тесто за бисквити.
3. С помощта на две лъжици оформете топчици от по около 1 с.л. от тестото и ги насипете в приготвените чашки. Печете 12 мин. или докато станат леко златисти. Охладете в тавичката за 3 мин. и извадете върху решетка. Докато са още топли мъфините, потопете горната им част в разтопено масло и след това в захар.
4. Поднесете същия ден.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ