Светъл лава кейк с лимони
Маслени кексчета с течен център от лимонов крем.
Бон Апети
Излъчен на 09.03.2018
Разликата между суфле и лава кейк е, че при суфлето се разбиват белтъци, които имат за цел да създадат бухналата текстура на сладкиша. Лава кейковете пък се правят директно с яйца, като белтъци и жълтъци не се разделят. Днес виждаме как Лора и Стоян правят различен лава кейк, който е светъл и в него няма шоколад. За целта отделно се приготвят крема за течния център и тестото, което го обвива.
Започваме с крема, защото той трябва да престои 8-24 часа в хадилника, за да се стегне добре. Разбиваме лимонов сок със захар, яйца и щипка сол. Подгряваме го на умерен огън за няколко минути при непрестанно бъркане, след това махаме от котлона, монтираме със студено масло и прибираме в хладилника.
За тестото разбиваме с миксер масло на стайна температура със захар. Едно по едно добавяме яйцата, след това постепенно вкарваме и брашното в сместа. Спираме с миксера и продължаваме с ръчна бъркалка, като рендосваме в сместа и лимонова кора. Метални купички се намасляват и поръсват със захар. Пълнят се до половината с тестото. После прехвърляме крема в пош с метален накрайник и го шприцоваме вътре в тестото докато напълни купичките на 2/3.
Остава да запечем сладкишите в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути и да изчакаме да се охладят преди да извадим от съдинките.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ