Лесно печено пиле
Пиле на фурна в собствен сос.
Необходими продукти:
- 1 пиле, измито и подсушено
- 1 с.л. олио
- 1 пакет (500 г) замразен микс от броколи, карфиол и морков или други зеленчуци по избор
За соса:
- соса от тигана
- 2 с.л. брашно
- бульон или вода
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180°С.
2. Втрийте в кожата на пилето олио и поръсете със сол и пипер отвътре и отвън.
3. Сложете в плитка тавичка и печете 2 - 2½ ч. докато термометърът покаже 82°С.
4. 30 мин. преди да извадите от фурната, сложете размразените зеленчуци в тавичката около пилето и овкусете със сол и пипер.
На соса:
1. Сложете сока от тавичката в огнеупорна купа.
2. Сложете 2 с.л. от изплувалата на повърхността мазнина в тавичката за печене и заделете останалата течност.
3. Разтворете 2 с.л. брашно в мазнината в тавичката.
4. Гответе на умерен огън 1 мин., като разбърквате непрекъснато.
5. Към останалия сос в купата прибавете достатъчно количество бульон или вода, така че да се равнява на 2 части от соса.
6. Прибавете тази смес при брашнената, като разбърквате енергично. Овкусете със сол и пипер.
7. Поднесете пилешкото, полято със сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ