Лесно пилешко с ориз
Пиле с яйца, подправки и лимон.
Необходими продукти:
- 600 г парчета пилешко месо
- 1-2 с.л. олио за готвене
- 1 средна глава лук, ситно нарязан
- 4скилидки чесън, нарязани
- джинджифил, около 5 см, нарязан (или по-малко, на вкус)
- 1 ч.ч. дългозърнест ориз или обикновен бял ориз
- 3 ч.ч. или повече пилешки бульон
- 2 ч.л. конци шафран (за оцветяване)
- 4 сварени яйца
- зелен лук, нарязан, за украса
- рибен сос, на вкус или по желание
- черен пипер, на вкус
- 4 резена лайм или каламондин
Начин на приготвяне:
1. Запържете до кафяво чесъна в олио и заделете (за поръсване).
2. Прибавете парчетата пилешко и запържете с лука и джинджифила.
3. Прибавете ориза и разбъркайте няколко минути.
4. Прибавете 2 чаши бульон и конци шафран, кипнете и оставете да къкри на слаб огън покрито за около 15 мин., докато оризът омекне, а пилето е готово. Прибавете още бульон, в зависимост от желаната гъстота.
5. Опитайте и овкусете с рибен сос и черен пипер.
6. Прибавете сварените яйца.
7. При поднасяне сипете в купи и поръсете със зеления лук и запържения чесън.
8. Можете да прибавите малко сок от лайм или каламондин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ