Къри ориз със скариди и ананас
Необходими продукти:
- 300 г ориз
- 4 скилидки чесън
- 12 скариди
- 2 глави лук шалот
- 1 неголям морков
- 1 червена чушка
- 1 малък ананас или 1/2 голям
- 50 г стафиди
- 1 с.л. къри на прах
- сол и пипер
- 70 г ядки кашу
- соев сос
- 2-3 стръка пресен лук или див лук
- връзка кориандър
- зехтин за готвене (може и олио или друг вид растителна мазнина)
Начин на приготвяне:
1. Пуснете ориза да се свари в голямо количество вода.
2. През това време сгорещете в голям и дълбок тиган 1 с.л. растителна мазнина и запържете в нея 2 нарязани на едро скилидки чесън. Щом освободят аромата си и започнат да потъмняват, добавете скаридите. Гответе от всички страни, докато хванат лек загар. Извадете от тигана в чинийка.
3. В същия тиган сгорещете още 3 с.л. мазнина и запържете в нея нарязания на ситно лук шалот и останалите 2 скилидки чесън. Добавете нарязания на кубчета морков и нарязаната на тънки лентички червена чушка. Гответе известно време и махнете съда от котлона.
4. Ананаса обелете, почистете и нарежете на малки хапки.
5. Ориза отцедете от водата и шокирайте под течаща студена. Не го оставяйте да се развари прекалено много. Трябва да е ал денте. Щом е готов, пресипете в гевгир - така ще ви е най-лесно да изцедите водата.
6. Върнете обратно уока на огъня, добавете в него ориза, ананаса, и стафидите. Гответе 5-8 минути при непрестанно разбъркване. Овкусете с кърито, соев сос, сол и пипер на вкус. Махнете от огъня.
7. Кашуто запечете за няколко минути на сух тиган като спрете котлона, поставите металната съдинка и готвите на остатъчната топлина.
8. Поднесете ориза в индивидуални порции или голяма обща купа, като украсите с ядките, наситнен кориандър и пресен лук и отгоре поставите целите скариди.
9. Сервирайте със соев сос за доовкусяване при нужда. Можете да поднесете и лют сос за желаещите. Официално тази рецепта се поднася в кората от обеления ананас. Трудно е обаче да я запазите във формата на лодка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ