Класическа шоколадова торта Джирардели
Висококачествен шоколадов десерт за изтънчени ценители.
Необходими продукти:
За блатовете:
- 120 г шоколад Джирардели (използвайте тъмен течен шоколад, ако не намерите оригинала)
- 1 1/2 чаша горещо кафе (нес или от машина)
- 3 чаши захар
- 2 1/2 чаши брашно
- 1 1/2 чаша неподсладено какао Джирардели (или друг вид чисто какао на прах)
- 2 чаени лъжички сода за хляб
- 3/4 чаена лъжичка бакпулвер
- 1 1/4 чаена лъжичка сол
- 3 големи яйца
- 3/4 чаша олио
- 1 1/2 чаша млечна смес – 1 ½ чаша пълномаслено мляко с 1 ½ лъжичка оцет
- 3/4 чаена лъжичка качествена ванилия
За глазурата:
- 340 г шоколад Джирардели
- 1 чаша пълномаслена сметана
- 2 супени лъжици захар
- 2 чаени лъжички царевичен сироп
- 60 г масло
Начин на приготвяне:
За блатовете:
1. Предварително загрейте фурната на 150 градуса и намаслете две кръгли тави. На дъното им поставете восъчна хартия и намазнена хартия за печене.
2. Разтопете шоколада в микровълнова или на водна баня. След това излейте горещото кафе при тях. От време на време разбърквайте сместа докато се получи гладка течност.
3. В голяма купа пресейте брашното, захарта, какаото, содата за хляб, бакпулвера и солта. В друга голяма купа разбийте яйцата с миксер докато леко се сгъстят и добият цвят на лимон (около 3 минути с електрически или 5 минути с ръчен миксер.) Бавно добавяйте олио, пълномасленото мляко, ванилия и шоколадовата смес към яйцата, като разбивате до пълното им абсорбиране. Добавете и брашняната смес и отново разбийте. Разделете сместа в двете тави и печете по средата на фурната около час-час и десет минути.
4. Изчакайте блатовете да изстинат напълно. С тънък нож внимателно отделете краищата и обърнете готовите блатове на метални решетки. Внимателно отстранете хартията и оставете да изстиват. Блатовете могат да се приготвят до 1 ден по-рано ако се държат добре увити в найлон на стайна температура или в хладилника.
За глазурата:
1. В тенджерка загрейте сметаната, захарта и царевичния сироп докато заврят на слаб огън, като разбивате докато захарта се разтвори. Свалете от огъня и добавете шоколада. Бъркайте докато се разтопи в сместа. Нарежете маслото на парченца и също сложете в глазурата. Бъркайте докато стане еднородна смес.
2. Излейте глазурата в купа и оставете да изстива като от време на време разбърквате. Трябва да се стегне и да стане подходяща за намазване, но в зависимост от използвания шоколад понякога се налага да я сложите в хладилника, за да се постигне нужната консистенция.
3. С помощта на дълъг назъбен нож разрежете всеки блат на 2. Намажете от глазурата между всеки 2 блата, както и отстрани и отгоре.
4. Ако се покрие и държи на хладно, тортата издържа 3 дни. Преди сервиране я оставете да достигне стайна температура.
* Можете да замените шоколада и какаото Джирардели с друг вид изискан шоколад по ваш вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ