Шоколадова торта с уиски
Изискан десерт, с който гостите ще ви запомнят.
Необходими продукти:
- 250 г масло на парченца
- 200 г натрошен натурален шоколад
- 375 г пудра захар
- 125 мл уиски
- 1 супена лъжица нес кафе
- 185 г брашно
- 60 г (1/2 чаша) брашно с ½ лъжичка бакпулвер и щипка сол
- 40 г неподсладено какао
- 2 яйца, леко разбити
- 3 супени лъжици уиски за накрая
Шоколадова глазура:
- 80 мл течна сметана
- 90 г натрошен натурален шоколад
Шоколадова фигурка:
- бял шоколад за разтапяне
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната на 160 градуса. Намаслете 20 см квадратна тавичка и покрийте с хартия за печене.
2. В тенджерка сложете маслото, шоколада, захарта и уискито. Разтворете нес кафето в 125 мл гореща вода и прибавете към останалите съставки. След това почнете да бъркате на слаб огън докато всичко се разтопи и стане гладка смес.
3. В голяма купа смесете брашното, брашното с бакпулвера и какаото. После излейте маслената смес и бъркайте докато се получи тесто. Накрая добавете разбитите яйца и излейте в тавичката.
4. Печете около час и 15 минути или докато клечката за зъби не излиза чиста от блата. Излейте останалото уиски върху горещата готова торта. Оставете в тавичката около 20 минути, а после я поставете на метална решетка върху тава, за да изстине напълно.
5. За глазурата, сложете сметаната в малка тенджерка и загрейте докато почти заври. Свалете от огъня и добавете шоколада. Бъркайте докато се смесят напълно. Оставете настрани да изстине и да се сгъсти. Намажете тортата и оставете да се разтече по стените. Изчакайте да изсъхне.
За шоколадовата фигурка:
1. Разтопете белия шоколад на водна баня. Излейте го в шприц. След това оформете желаните фигурки върху хартия за печене и изчакайте да се втвърди. Ако бързате, можете да поставите хартията върху тавичка и после да я сложите във фризера за около 15-20 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ