Кафяв ориз със зеленчуци и цедено кисело мляко
Лесно и здравословно ястие с два вида ориз.
Необходими продукти:
- 100 гр кафяв ориз и 100 гр басмати
- 2 моркова
- 2 червени чушки
- 1 връзка магданоз
- 1 глава кромид лук
- 2-3 скилидки чесън
- 5-6 с.л. домати от консерва
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. куркума
- 5-6 с.л. зехтин екстра върджин
- цедено кисело мляко за гарнитура (ако искате ястието да е напълно постно, го пропуснете)
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Накиснете във вода от предната вечер кафявия ориз. Подгответе тавичката, в която ще готвите ястието. В нея добавете двата вида ориз и нарязаните на ситно зеленчуци и подправки. Без зехтина и доматите. Добавете вода в съотношение 2 към 1 спрямо количеството ориз.
2. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40-50 минути. Непосредствено преди да е готово, добавете пасираните домати – нека в тях има и сок от консервата.
3. Когато ястието е готово и отстранено от фурната, го овкусете с не много зехтин екстра върджин. Това става докато поливате с тънка струйка още топлия ориз.
4. При сервиране добавете към него 2-3 лъжици цедено кисело мляко по желание.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ