Ароматен ориз със зеленчуци и брюкселско зеле
Зеленчукова битка за вкуса на сърцето по балканска рецепта.
Много бърза и лесна рецепта. Не пържите нищо, просто режете в една купа зеленчуците и слагате във фурната. Не се притеснявайте да експериментирате, като добавяте различни подправки и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 200 гр ориз
- 10-тина брюкселско зеле
- 1 голяма червена чушка
- Половин връзка магданоз
- 1 морков
- 1 домат или 2-3 супени лъжици от консерва
- 1 глава кромид лук
- 100 гр пащърнак
- 2-3 стръка пресен лук
- 1 скилидка чесън
- ½ ч.л. куркума
- ½ ч.л. черен пипер
- 2-3 супени лъжици зехтин екстра върджин
- Сл на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете всички зеленчуци на дребно. В йенска тавичка с капак добавете към тях подправките, ориза, както и вода в съотношение 2 към 1 спрямо количеството ориз. Не добавяйте мазнина. Разбъркайте внимателно и добавете брюкселското зеле.
Похлупете с капак за да не изцапате печката си и печете в предварително загрята на 200 гр фурна до готовност.
След като ориза е готов, го овкусете с 3-4 лъжици зехтин екстра върджин докато е още топъл. По-този начин зехтина не минава през термична обработка и полезните му свойства не се губят.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ