Пълнени сухи чушки с ориз и коприва
Страхотна постна българска рецепта за чушки със свежа плънка, които можете да поднесете и с кисело мляко.
Необходими продукти:
- 500 г коприва
- ½ ч.ч. ориз
- 2 глави лук
- 2 връзки пресен лук
- 1 връзка магданоз
- 1 с.л. сух девисил
- 1 ч.л. черен пипер и сол
- 6 с.л. олио
- 10 бр. сухи чушки
- 10 ч.л. настъргани домати (пресни или от буркан)
- брашно за запечатване
Начин на приготвяне:
1. Почистете копривата и я измийте с гореща вода. Отцедете я добре и я нарежете на дребно.
2. Накиснете чушките в топла вода докато се отпуснат.
3. Задушете нарязания на ситно лук в олиото и прибавете ориза, а след това и доматите. Накрая се добавят копривата, магданоза, черния пипер, девисила и сол на вкус. Тази плънка за чушките престоява 10 мин., за да поеме оризът напълно течността от нея.
3. Напълнете чушките със сместа и запечатайте отвора им, като ги потопите в брашно.
4. Подредете ги в тенджера с отвора към стената на съда. Залейте ги с 2 чаши вода, похлупете ги с чиния и ги оставете да къкрят във фурната на слаб огън за около 40 мин.
* Можете да поднесете ястието със заливка от кисело мляко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ