Постна манджа с ориз, зеленчуци, стафиди и сини сливи
Вегетарианско ястие със зимни зеленчуци и сушени плодове.
Реших да направя бързо постно ястие със замразени зеленчуци - нещо което се стремя да избягвам. Не защото е постно :-) а защото предпочитам да готвя с пресни зеленчуци. При готвене със замразени продукти през зимата спестявате преди всичко време, както и излиза по-изгодно за бюджета ви. 6 броя порции. Цена 8 лв.
Необходими продукти:
- Един пакет от 400 г замразени зеленчуци (грах, моркови, зелен фасул и карфиол)
- 1 голяма глава кромид лук
- 5-6 с.л. домати от консерва
- 1 скилидка чесън
- 150 гр ориз басмати
- 10-15 стафиди
- 5-6 сини сливи
- 4-5 с.л. зехтин
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. куркума
- 1 ч.л. сол или повече на вкус
Начин на приготвяне:
Пускате фурната на 200 градуса. Подготвяте съда, в който ще готвите и изсипвате в него замразените зеленчуци. Добавяте към тях подправките, измития ориз, стафидите, сливите, доматите от консерва, зехтина и нарязаният на дребно лук и чесън. Най-накрая добавяте вода в съотношение 2 към 1 спрямо ориза. Леко разбъркайте продуктите. Не се изкушавайте да слагате много ориз. За да стане ароматен, е нужно съотношението му спрямо зеленчуците да бъде, 5-6 и повече пъти в полза на зеленчуците. Печете във фурната без капак, докато ориза усвои водата.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ