Картофен пай с масло и сирене
Хрупкава питка с плънка от картофи, яйца, сирене и масло.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 ч.ч. брашно
- 70-100 г масло
- 30 г рендосан кашкавал
За плънката:
- 500 г картофи
- 100 г масло
- 200 мл прясно мляко
- 200 г сирене
- 4 яйца
- 100 г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Замесете тесто от маслото, брашното и рендосания кашкавал. Щом спре да се лепи по пръстите, го оформете на сплесната топка, увийте в стреч фолио и приберете в хладилник за половин час.
2. Сварете картофите и ги намачкайте с маслото и млякото. Добавете сиренето и яйчените жълтъци. Направете сравнително гладка смес.
3. Разбийте белтъците с щипка сол на сняг и ги смесете с картофеното пюре.
4. Намаслете тава и пуснете фурната да загрява на 190 градуса.
5. Разточете масленото тесто на тънка кора така, че да покрие дъното и борда на тавата. Разположете го в нея.
6. Изсипете картофената плънка и заравнете. Печете за 30 минути.
7. Рендосайте кашкавала и поръсете с него изпечения пай докато е още топъл. Ако трябва върнете го за 5-10 минути обратно във фурната.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ