Пай с рукола и рикота
Бутертесто със сирена и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 3 листа бутер тесто
- 500 г рикота
- 300 г салата рукола и спанак
- голяма шепа босилек
- 2 глави лук
- 1/3 глава чесън
- печени кедрови ядки
- едро нарязана моцарела
- зехтин Еxtra virgin
- сол и пипер
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука и чесъна и ги запържете в зехтин в незалепващ тиган до покафеняване.
2. Овкусете моцарелата със зехтин, сол и пипер. Оставете да се маринова.
3. Накъсайте руколата и спанака в кухненски робот, но не много фино. За целта зеленчуците трябва да са сухи, за да не се пюрират.
4. Смесете нарязаните зеленчуци с лука и чесъна, рикотата, сол и прясно смлян черен пипер, печени кедрови ядки и наситнени листа босилек.
5. В същия тиган, но добре почистен от парченца лук, постелете тестото.
6. Печете във фурната на 200ºC до златисто-кафяво.
7. Разпределете сместа със зеленчуците и сиренето.
8. Прибавете моцарелата докато се разтопи.
9. Постелете друг лист бутер тесто отгоре. Затворете колкото можете краищата и направете няколко прореза, така че да може да излиза парата.
10. Печете около 30 мин. във фурната на 200ºC или докато покафенее отгоре. Може да намажете с още яйце, ако цветът отгоре ви се стори неравномерен.
11. След като се изпече, поднесете топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ