Пай с брюкселско зеле
Нещо като пирог с кайма и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1/2 ч.л. риган
- 1/4 ч.л. кора на индийско орехче
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- пипер
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. джинджифил на прах
- 2 скилидки чесън, счукан
- галета
- 1 яйце
- 1/2 средно голяма глава лук, фино нарязан
- 1 пакет размразено бутер тесто
- 500 г кайма (телешка, говежда или агнешка)
- 500 г брюкселско зеле
- 200 мл евапорирано мляко
- 200 г настъргано сирене по избор
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 200ºС.
2. Разбийте яйцето, подправките, 1/4 ч.л. сол, 1 скилидка счукан чесън и галетата.
3. Прибавете яйчената смес при каймата, заедно с половината фино нарязан лук и разбъркайте хубаво. Може и с ръце, за да се омеси още по-добре.
4. Измийте брюкселското зеле и го нарежете, но не прекалено надребно. Смесете го с останалия чесън и лук.
5. Сложете на дъното на тавичка за печене част от тестото. Намажете с каймата, така че да се получи равномерен слой месо. Отгоре сложете брюкселското зеле.
6. Смесете останалата сол с евапорираното мляко и излейте върху зелето и покрийте с натрошено сирене.
7. Накрая сложете слой тесто и намажете с малко мляко, за да се глазира. Надупчете тестото с вилица на няколко места.
8. Печете във фурната за 40 мин. или докато тестото се надигне и покафене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ