Регистрация

Италианска чеснова супа с картофи и сметана

Италианска чеснова супа с картофи и сметана
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 1842

Крем супа от картофи с праз лук, чесън и сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 с.л. олио
  • 1-2 глави лук - около 150 г общо
  • 400 г праз лук
  • 40 г масло
  • 60 г чесън
  • 350 г картофи
  • 1/2 ч.л. сушена мащерка
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 с.л. универсална подправка
  • 1,5 л бульон
  • сол при необходимост
  • няколко филийки хляб и по 10 г масло за всяка
  • 125 мл течна млечна готварска сметана

Начин на приготвяне:

1. Лука наситнете, празия лук нарежете на колелца, а чесъна - на парчета без да се престаравате да ситните.

2. Сгорещете маслото в тенджера и запържете на умерен огън лука за 2 минути. Добавете празия лук, гответе още 2 минути и прибавете чесъна. Разбъркайте, намалете огъня на умерен към слаб и оставете под капак да се задушава 10 минути.

3. През това време обелете, измийте и нарежете картофите на кубчета. Добавете ги в тенджерата, овкусете с мащерка, сол и пипер и универсална подправка.

4. Залейте с бульона, ако не е солен, посолете, изчакайте да кипне, захлупете под капак и оставете да се готви 20-25 минути.

5. През това време по желание си направете крутони като нарежете хляб на кубчета и разтопите в голям тиган масло. На всяка филийка се падат по около 10 г масло. Запечете хляба на слаб към умерен огън за 10-тина минути. Алтернативен вариант е да си купите готови хрусини тип кубети.

6. Налейте сметаната в супата и пюрирайте с пасатор за супи. Подгрейте без да кипвате и махнете от котлона. Оставете под капак няколко минути.

7. Поднесете супата с поръска от наситнен магданоз и крутони по желание.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта