Зимната руска класика Сельодка под шуба
Руско мезе от маринована риба с картофи, варени яйца, моркови, лук и майонеза.
Този тип мезе с риба и майонеза е известно в Русия като Сельодка под шубой или иначе казано маринована херинга под шуба, като шубата е останалите компоненти на ястието. И докато в България това е тежко мезе, то руснаците го приемат за салата. Безспорно с тази рецепта се пие доста водка, а вие си преценете като салата, мезе или основно ще я сервирате.
Необходими продукти:
- 250 г мариновно филе от херинга (продава се както в буркани, така и на насипните витрини в големите супермаркети и цената е много по-ниска от тази на маринованата или пушена сьомга)
- 2 големи глави лук
- 600 г картофи
- 200 мл майонеза
- 2 големи моркова
- 200 г кашкавал
- 4 яйца
- черен пипер на вкус и по желание
Начин на приготвяне:
1. Сложете яйцата, картофите и морковите да се сварят. Можете да поставите в една тенджера като извадите яйцата на 8-мата минута след кипването на водата, морковите - на 15-тата, а картофите чак след 25-ата минута.
2. През това време рендосайте кашкавала в купичка. Наситнете лука в друга. Рибата нарежете на малки парченца. Когато яйцата са готови - обелете и рендосайте в отделен съд. Същото направете след това и с моркова, а на финала и с картофите.
3. Вземете форма за торти с падащо дъно или стъклена тава. Може и голям ринг за торти - идеята е, че ястието се прави на пластове и е много красиво, когато се виждат отделните редове. На първи ред сложете половината варени картофи. Поръсете с черен пипер и покапете с майонеза. Следва да разпределите късчетата риба. После е ред на лука. След него се намазва тънък пласт майонеза и се поръсва отново черен пипер. Идва времето на останалите картофи, пак майонеза, морковите, майонеза, варените яйца, останалата майонеза и за финал се завършва с кашкавал.
4. Приберете в хладилник и след това поднесете като солена торта или апетитно зимно мезе с риба. Можете да украсите със зеленчуци и пресни подправки за наистина пленяваща визия.
Източник: YouTube/Дневник Домохазяйки
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ