Зеленчуци с Бешамел и кашкавалена коричка
Зеле с моркови, грах и фасул в Бешамел на фурна, запечени под настърган кашкавал.
Необходими продукти:
- 200 г кашкавал
- 250 г зеле
- 2-3 моркова
- 250 г грах от консерва или буркан
- 200 г зелен фасул от консерва или буркан
- 2 с.л. растителна мазнина
За Бешамела:
- 500 мл прясно мляко
- 50 г масло
- 2 с.л. брашно (50 г)
- 2 щипки индийско орехче
- сол
- бял пипер (може и черен)
Начин на приготвяне:
1. Нарежете зелето на едро, а моркова на кръгчета.
2. Отцедете хубаво грахта и зеления фасул.
3. Пригответе Бешамела като в касеролка на слаб огън разтопите маслото, след това дръпнете от огъня и на малки порции при непрестанно бъркане добавете брашното. Разбъркайте хубаво и върнете съда на огъня. Лъжица по лъжица добавяйте млякото, като не спирате да бъркате. Махнете от огъня и добавете сол, пипер и индийско орехче.
4. Рендосайте кашкавала.
5. Сгорещете 1 с.л. растителна мазнина, изсипете в тигана първо зелето, гответе за минута-две докато започне да променя цвета си, добавете моркова, гответе още толкова, после сипете грахта и зеления фасул, залейте с още 1 с.л. растителна мазнина и гответе няколко минути.
6. Залейте зеленчуците с Бешамела, разбъркайте и прехвърлете в тавичка. Печете 20 минути на 200 градуса. На 15-ата минута извадете и поръсете с рендосания кашкавал.
7. Преди поднасяне можете да поръсите с наситнени пресни зеленини или пресен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ