Гриловани зеленчуци със сос
Печени зеленчуци с песто, балсамико и маслини.
Необходими продукти:
- 2 големи глави лук
- 2 големи червени чушки
- 2 големи зелени чушки
- 2 големи жълти чушки
- зехтин за намазване
За соса:
- листата на връзка босилек
- 100 мл зехтин
- 1/2 ч.л. сол
- 4-6 скилидки чесън
- 50 г орехи
- 2 с.л. балсамов оцет
- 50 г пармезан или твърд кашкавал
- маслини и пресни листа босилек за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Подгответе зеленчуците като обелите и нарежете лука на колелца, а чушките почистите от семките и разполовите на лодки.
2. Сгорещете скара или грил тиган, покапете зеленчуците със зехтин и ги запечете докато хванат лек загар. След това нарежете чушките на по 3-4 парчета всяка лодка, а лука разделете на колелца. Прехвърлете в купа.
3. В чопъра пуснете измитите листа босилек със солта, зехтина, чесъна, ядките и нарязаното на кубчета жълто сирене. Пюрирайте и добавете оцета. С получената смес залейте зеленчуците и разбъркайте, за да се овкусят хубаво.
5. Поднесете с украса от маслини и листенца пресен босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ