Еклери с крем карамел и шоколад
Домашни еклерчета с шоколадова глазура.
Необходими продукти:
За тестото:
- 150 г масло, нарязано на кубчета
- 1 ч.ч. вода
- ½ ч.ч. прясно мляко
- 1 ½ ч.ч. брашно
- 6 яйца (60 г) (обикновено 5 ½ яйца)
За карамеления крем:
- 6 с.л. крем карамел на прах
- 4 с.л. пудра захар
- 1 ч.ч. мляко
- 1 ч.ч. вода
- 300 мл сметана
За глазурата:
- 250 г тъмен шоколад
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200 С.
2. Покрийте дъното на тавичките с хартия за печене.
3. Смесете добре крем карамела на прах и пудрата захар с вода.
4. Прехвърлете в тенджерка на слаб огън и бъркайте постоянно за 2 минути докато сместа се сгъсти.
5. Оставете настрани да се охлади и сложете в хладилника.
6. Загрейте водата, прясното мляко и маслото докато кипнат и маслото се стопи.
7. Добавете брашното и разбъркайте с дървена лъжица докато тестото се отдели от стените на съда.
8. Оставете настрана да се охлади за 10 минути.
9. Разбийте яйцата в една купа.
10. Постепенно добавете яйцата в брашнената смес. Можете да спрете с яйцата когато сместа достигне желаната консистенция.
11. Тестото трябва да пада от лъжицата, но да запазва формата си.
12. Сипете на разстояние по една чаена лъжичка от тестото в тавичките.
13. Запечете за 20 минути или до получаването на пухкави златисти топчета.
14. Извадете еклерчетата от фурната и направете разрез отстрани, за да излезе парата.
15. Върнете еклерчетата във фурната за още 10 минути докато станат хрупкави.
16. Извадете ги и ги оставете да се охладят в тавата.
17. Междувременно разтопете шоколада на водна баня и го оставете настрана в съда с водата, така че да остане топъл.
18. Разбийте охладения карамелен крем, за да няма бучки.
19. Добавете сметаната и разбийте до получаването на гъст сняг.
20. Извадете мекото тесто от вътрешността на охладените еклерчета и с лъжица или тръбичка напълнете еклерите с карамеления крем.
21. Залейте всяко от еклерчетата с шоколад.
22. Пъхнете еклерите в хладилника докато шоколадът се втвърди.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ