Домашна лятна плодова торта със сметана
Сметанова торта с готови блатове, ягоди, банан, нектарини и шоколад.
Необходими продукти:
За блата:
- един готов блат за торта (най-добре от онези, които са фабрично разделени на три еднакви блата)
- 125 грама масло (1 малка опаковка)
- 200 грама захар
- 100 мл течен шоколад
- 250 мл вода
За сметаната:
- 1 голяма опаковка сладкарска сметана
- 6 с.л. захар
За силно сладкия пласт
- 150 мл течен шоколад
- 9 с.л. плодово сладко с цели плодове по избор (ягоди, боровинки, вишни, сини сливи, малини и д.р.)
За топинга:
- какао на прах
- пресни плодове по избор (аз използвах ягоди, банани и нектарини)
- всякакви сладкарски украси – шоколадови пурички, котешки езичета, шоколадови пръчици
- 1 пакет желатин разтворен според инструкциите
Начин на приготвяне:
1. Поставете първия блат в съда, в който ще поднасяте тортата. Кипнете водата, разтворете в нея захарта, маслото и течния шоколад. Още от сега ще ви се наложи да разбиете сметаната със захарта. Надупчете блата с вилица и сиропирайте с част от шоколадово-маслената течност. Стремете се хем да поеме хубаво, хем да не се пренапои, защото ще стане прекалено мек и ще се разпадне и разтече.
2. Когато основата е вече хидратирана, намажете върху нея 50 мл от шоколада и разпределете 3 с.л. от плодовото сладко. Не се престаравайте да бъде равномерно, защото блатът може да се накъса. Нека просто го има. Покрийте с няколко лъжици бита сметана и сложете втория блат. С него повторете същото действие.
3. Върху втория блат сложете и третия. Сиропирайте, овкусете с шоколад и сладко и излейте останалата сметана, като си запазите 3-4 с.л. от нея за финално заглаждане. Дойде моментът на украсата.
4. Поръсете с какао през цедка и нащипете с пръсти повърхността – получава се ефектът, който на снимката е в средата на тортата. Представете си образно, че е разделена на 12 парчета (това е стандарта на блатовете, които се продават в хранителната верига). Сега можете да украсявате както ви хрумне. Аз оставих какаовия център без покритие и след това на няколко отделни кръга подредих плодовете. За финал наредих разполовени шоколадови пурички, които да наподобяват оградка. Имате пълна свобода да експериментирате.
5. Разтопеният желатин нанесете с готварска четка върху плодовете, за да не потъмняват с времето. Страните на тортата изгладете с останалата сметана така, че да не се подават блатове и крем. Приберете в хладилник, за да се стегне сладкишът и зарадвайте семейството или приятелите с уникалния си домашен десертен шедьовър.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ