Рошава торта със сметана
Сметанов сладкиш с бели и черни късчета блат и шоколадова глазура.
Необходими продукти:
За блата:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1,5 ч.ч. брашно
- 200 мл сметана
- 1 ч.л. сода, погасена в оцет
- ванилия (ванилова захар, есенция или остъргана шушулка)
- 5 равни ч.л. какао
За крема:
- 1 литър сладкарска сметана
- 1/2 ч.ч. захар
За глазурата:
- 50 г масло
- 1 ч.л. с връх какао на прах
- 1,5 с.л. мляко (22 мл)
- 1,5 с.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа и го смесете с яйцата, захарта, сметаната и содата. Замесете тесто и го разделете на две части. В едната от тях сложете какаото и бъркайте докате се абсорбира и сместа остане без бучки.
2. Изпечете блатовете по отделно в намслени тавички на 180 градуса. Отнема около 20-тина минути на блат. Изчакайте да се охладят и извадете от тавите.
3. Разбийте сметаната за крема и я смесете със захарта.
4. Вземете си голяма чиния, която може да играе ролята на поднос. Накъсайте блатовете на парчета с големината на малки яйца. Взимайте с пръсти парче блат, топвайте го хубаво в сметаната и редете в чинията така, че да се получи торта с формата на купол. Приберете в хладилник.
5. Разтопете маслото на водна баня, добавете в него захарта, млякото и какаото за глазурата и бъркайте до хомогенизиране. Изчакайте леко да се охлади и покапете кейка с шоколада. Приберете в хладилник да се стегне и съхранявайте в него.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ