Домашен катък или наливно сирене
Българско течно сирене за мезе.
Български катък по рецепта от село Лалково показва местна баба, която знае тайните на приготвянето на разядка от народни млечни продукти. Разядката се нарича още Наливно сирене и представлява заквасено кисело мляко в компанията на сирене, което се сервира с добавки по желание.
Млякото се сварява и се охлажда. На 3 литра мляко се добавят 3 капки мая за сирене и 100 г готово сирене. Сипва се сол и се разбърква. Оставя се да втасва едно денонощие. След това се цеди през тензух и се получава млечна кремообразна разядка със сметанов акцент. По желание към нея се прибавят наситнени пресни чушки, люто чушле, билки и маслини. Идеално за прихапване. Пък и е сготвено по народна традиция.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ