Дзендзай - боб с ориз
Азиатско новогодишно ястие с варен червен боб с лепкав ориз.
Необходими продукти:
- 130 г варен боб адзуки от консерва (можете да го замените с червен боб)
- 80 мл вода
- 1 лепкав оризов кекс или топка от варен ориз
Начин на приготвяне:
Ние приготвяме това ястие в средата на януари, като използваме оризовия кекс, който поставяме на семейния олтар при посрещането на новата година. Когато кексът е приготвен от червен боб, го наричаме „Дзендзай”. Ако предпочитате гладка консистенция, използвайте паста от червен боб вместо варен боб адзуки – тогава ястието се нарича „Ошируко”.
1. Сипете варения боб адзуки (червен боб) или пастата от адзуки в тиган, заедно с вода.
2. Разбъркайте добре и оставете да се вари около 5 минути.
3. Поставете оризовия кекс да се пече във фурната, докато набъбне и придобие златист цвят.
4. Изсипете сварения боб в купа и поставете изпечения оризов кекс отгоре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ