Гъбена супа с масло и брашно
Супа с пюрирани гъби, сметана и маслена запръжка.
Необходими продукти:
- 400 грама гъби
- 1,2 литра гъбен бульон (разтворете сухи кубчета гъбен бульон във вода)
- 200 мл сметана
- 50 грама масло
- 2 с.л. брашно
- подправки на вкус
- наситнени зелени листа (целина, копър, магданоз - за декорация)
Начин на приготвяне:
1. Кипнете гъбения бульон и добавете в него гъбите да се разварят. Запазете си 4-8 гъбки за украса.
2. Когато гъбите са омекнали, пасирайте супата с блендер.
3. В тиган с незалепващо покритие сложете маслото да се разтопи, а след това в него добавете брашното и го оставете да се запържи до покафеняване.
4. Гребнете от супата, сипете в тигана и размешайте запърженото масло така, че да няма валци. След това изсипете брашнената смес в тенджерата.
5. Оставете да покъкри още малко и спрете огъня. След като леко се охлади, добавете сметаната и разбийте. Опитайте на вкус - ако има нужда от още подправки за финална щриха - сложете. Тази супа си отива с черен пипер и чесън на прах. Преценете сами.
6. Разсипете по купички, поръсете с наситнени зелени листа и украсете с пресни гъбки, нарязани на тънки полумесеци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ