Гъбена супа с макарони
Супа с гъби и паста.
Необходими продукти:
- 500 г печурки от буркан или консерва
- 200 г макарони от вид по избор
- 1,2 литра зеленчуков, гъбен или месен бульон
- 1 морков
- 1 глава лук
- 2 с.л. брашно
- 3 скилидки чесън
- 50 г масло
- 3 с.л. олио
- сол и пипер на вкус
- пресен магданоз или копър за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Препоръчват се гъбите от буркан пред пресен вариант, тъй като маринованите гъби не оцветяват супения бульон в неприятен тъмен цвят. Ако желаете да използвате пресни гъби, ги сварете предварително, за да пуснат поне част от баграта си. Гъбите от буркан или домашно сварените гъби нарежете на дебели полумесеци. Ако са мънички, можете само да ги разполовите.
2. Моркова нарежете на кръгчета или полумесеци. Залейте го с бульона, оставете да кипне и след това да ври 5 минути.
3. През това време наситнете лука и чесъна. Сгорещете маслото и зехтина в тиган, запържете наситнените зеленчуци докато лука започне да променя цвета си и след това добавете брашното. Бъркайте докато леко започне да покафенява. Гребнете 1 черпак бульон от врящата супа и го изсипете в тигана. Разбъркайте докато брашното се разтвори напълно, без да има бучки. След това налейте зпръжата в супата.
4. Добавете гъбите и пастата в супата и оставете да ври докато пастата се развари (около 5-7 минути).
5. Подправете със сол и пипер на вкус, добавете маслото и сервирайте с украса от пресни зелени листенца.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ