Гръцка мусака с месо и патладжани
Византийска мусака с прясно мляко, пчена в глинено гърне.
Необходими продукти:
- 3 патладжана
- 4 супени лъжици зехтин
- 1 глава кромид лук
- 3 скилидки чесън
- 3 домата
- 3-4 гъби печурки
- 500 гр телешка кайма
- сол
- риган
- ½ чаена лъжичка канела
- 50 гр масло
- 2 супени лъжици брашно
- 400 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжаните на колелца, посоляваме ги и оставяме да се оцедят от горчивия сок. След това ги изплакваме със студена вода, слагаме ги в намазнена тава, заливаме ги с малко олио и печем 30 минути при 200 градуса температура.
Лука и чесъна нарязваме и ги задушаваме в олио. Щом омекнат, прибавяме и нарязаните на кубчета домати. Задушаваме докато се сгъстят. След това прибавяме каймата и подправяме със сол, риган и канела на вкус.
В отделен съд приготвяме бял сос, като запържим брашното в маслото до златисто. После разреждаме с прясното мляко, посоляваме и оставяме да поври 3-4 минути.
В глинен съд слагаме каймата със зеленчуците, отгоре подреждаме патладжаните. Заливаме с белия сос и печем около 50 минути на 180 градуса.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ