Виетнамска оризова каша с пилешко
Нетрадиционна рецепта за пилешки бутчета с ориз.
Необходими продукти:
За бульона:
- 5 цели пилешки бутчета, необезкостени и с кожата
- 1 парче пресен джинджифил (около 5 см), обелено и разполовено по дължина
- 5 цели скилидки чесън, обелени
- 1 глава лук, обелен и нарязан на четвъртинки
- 10 зърна черен пипер
За оризовата каша:
- 2 с.л. зехтин
- 3/4 ч.ч. жасминов ориз, измит и отцеден
- 2 скилидки чесън, фино нарязан
- 3 лука шалот, нарязани на кубчета
- 1 с.л. пресен смлян джинджифил
- 4 стръка зелен лук, нарязан на тънки филийки (бялата част за супата, а зелената за украса)
- 2 с.л. рибен сос
- фина морска сол и прясно счукан черен пипер на вкус
- шепа пресни листа виетнамски кориандър, нарязани
- шепа пресни листа тайландски босилек, нарязани
- шепа пресни листа мента, нарязани
- резени лайм (по желание)
Начин на приготвяне:
1. За да направите бульона, сложете първите необходими продукти в тенджера за супа и я напълнете със студена вода. Оставете да заври и намалете котлона. Оставете пилето да къкри около 25 мин. или до пълна готовност. Извадете го от бульона и оставете да се охлади. Отстранете костите, като запазите месото на едри късове. Върнете костите и кожата в бульона и продължете с варенето, а накъсаното пилешко заделете за после. Продължете да добавяте гореща вода в бульона, така че продуктите да са постоянно покрити през времето, през което се варят - поне 2 часа, а най-добре 6 часа или повече. Когато е готово, прецедете бульона през фина цедка в друг съд. Отстранете твърдите продукти.
2. Изплакнете и отцедете ориза. Сготещете малко зехтин в тиганче и запържете шалота, джинджифила, чесъна и ориза и разбърквайте, докато оризът поеме ароматите и се покрие напълно с мазнина. Прехвърлете го в къкрещия бульон и варете още 30 мин. или докато оризът омекне. Добавете бялата част на зеления лук, рибения сос и овкусете със сол и пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ