Регистрация

Великденски пай с цвекло и сирене

Великденски пай с цвекло и сирене
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 6715

Солен пай за Великден.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 2 чаши брашно
  • 2 чаени лъжички бакпулвер
  • 1 яйце
  • 2 супени лъжици олио
  • 60 г масло
  • 2 чаени лъжички сол
  • вода, колкото поеме

За плънката:

  • 250 г цвекло
  • 1 чаша нарязано сирене (кашкавал)
  • 2 яйца
  • половин глава лук
  • 2 супени лъжици трохи от хляб
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:


На плънката:

1. Нарежете цвеклото на ситно и сварете.

2. Нарежете лука и запържете.

3. Когато цвеклото е готово, отцедете го добре.

4. В купа смесете цвеклото, пържения лук и останалите съставки за плънката.

5. Покрийте купата и оставете настрани.

На тестото:

1. Пресейте брашното с бакпулвера и солта.

2. Добавете яйцето, маслото и олиото докато стане на груби зърна.

3. След това налейте вода и оформете гладко тесто.

4. Разделете на две с пропорции 2:1. По-голямото парче е за формата отдолу, а по-малката - да покрие пая отгоре. Разточете.

5. Поставете по-голямото разточено парче в намазнена форма и изсипете плънката. Покрийте с капачето.

6. Направете няколко прореза с върха на нож и намажете отгоре с мляко.

7. Сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-30 минути.

8. Сервира се с червено вино. Много подходящ за студен обяд или предястие. Можете да замените цвеклото със зелен боб, спанак или микс от зеленчуци.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта