Великденски пай с цвекло и сирене
Солен пай за Великден.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 чаши брашно
- 2 чаени лъжички бакпулвер
- 1 яйце
- 2 супени лъжици олио
- 60 г масло
- 2 чаени лъжички сол
- вода, колкото поеме
За плънката:
- 250 г цвекло
- 1 чаша нарязано сирене (кашкавал)
- 2 яйца
- половин глава лук
- 2 супени лъжици трохи от хляб
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
На плънката:
1. Нарежете цвеклото на ситно и сварете.
2. Нарежете лука и запържете.
3. Когато цвеклото е готово, отцедете го добре.
4. В купа смесете цвеклото, пържения лук и останалите съставки за плънката.
5. Покрийте купата и оставете настрани.
На тестото:
1. Пресейте брашното с бакпулвера и солта.
2. Добавете яйцето, маслото и олиото докато стане на груби зърна.
3. След това налейте вода и оформете гладко тесто.
4. Разделете на две с пропорции 2:1. По-голямото парче е за формата отдолу, а по-малката - да покрие пая отгоре. Разточете.
5. Поставете по-голямото разточено парче в намазнена форма и изсипете плънката. Покрийте с капачето.
6. Направете няколко прореза с върха на нож и намажете отгоре с мляко.
7. Сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-30 минути.
8. Сервира се с червено вино. Много подходящ за студен обяд или предястие. Можете да замените цвеклото със зелен боб, спанак или микс от зеленчуци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ