Вегетарианска тика масала със сайтан
Популярно индийско ястие за вегетарианци.
Необходими продукти:
За маринатата:
- 1 ч.ч. обикновено (соево) кисело мляко
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 ч.л. смлян кимион
- 2 ч.л. смлян червен пипер
- 2 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 1 ч.л. канела
- щипка сол
- 1 ч.л. джинджифил, счукан
- 2 опаковки по 250 г сайтан (продава се в магазините за здравословно и вегетарианско хранене)
За соса:
- 1 с.л. соево масло Earth Balance
- 2 ч.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. гарам масала
- щипка сол
- 250 г консерва доматен сос
- 1 ч.ч. соева сметана
- 1/4 ч.ч. нарязан пресен кориандър
Начин на приготвяне:
На маринатата:
1. Смесете киселото мляко, лимоновия сок, кимиона, червения пипер, черния пипер, канелата, солта и джинджифила в купа. Прибавете сайтана и мариновайте в хладилника 1 час.
На соса:
1. Разтопете маслото в голям и дълбок тиган на среден огън. Прибавете кориандъра, кимиона, червения пипер, гарам масалата и солта. Сложете и доматения сос и оставете да къкри 15 мин. Добавете сметаната и оставете на котлона докато сосът се сгъсти - около 5 мин.
2. В същото време загрейте грила и изпечете сайтана до готовност - около 8 мин. Свалете от грила и прибавете в соса. Оставете да къкри 5 мин.
3. Поръсете с нарязан кориандър и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ