Вегански пелмени със сейтан и червен боб
Поредното вкусно предизвикателство пред кулинарните ви умения.
Необходими продукти:
- ½ ч.ч. бяло брашно
- 1 ½ ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
- 4 с.л. царевично брашно
- ¾ ч. ч. мляко/вода (може и соево мляко)
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. олио
- 2 с.л. смляно ленено семе + 5 с.л. вода
- допълнително брашно за месене
- 250 г варен „Сейтан” (пшеничен глутен; можете да го намерите в магазините за вегетариански или диабетични храни)
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 1 ч.ч. варен червен боб адзуки (или какъвто и да е боб по ваш вкус, можете да използвате дори нахут)
- галета (може и галета, овкусена с чесън и магданоз)
- няколко супени лъжици соево мляко
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За тестото:
1. Накиснете смлените ленени семена във водата. Добавете млякото и олиото. Оставете настрана.
2. Смесете сухите съставки – брашната и солта. Направете кладенче и сипете вътре мокрите съставки - лененото семе, млякото и олиото - и разбъркайте с лъжица.
3. Полученото тесто трябва да е с такава плътност, че да може да се работи с него, но не прекалено твърдо, защото при месенето то ще поеме още брашно.
4. Размесете добре върху набрашнена повърхност. Ако тестото е прекалено лепкаво, не се притеснявайте да добавите още брашно върху плота и ръцете си при всяко размесване. За да не прекалявате с брашното, сложете малко олио на ръцете си – тестото ще залепва по-малко по ръцете ви и ще стане по-еластично. Разточете докато спре да полепва по ръцете ви и е достатъчно еластично, че да може лесно да се разточва. Оставете го настрана докато приготвяте пълнежа.
За пълнежа:
1. Поставете сварения сейтан в кухненския робот и го пасирайте за около минута, трябва да се смели, но да не става на прах. Добре е да остане със сравнително едра консистенция.
2. Смесете сейтана в купа със ситно нарязания лук. Добавете сварения боб и разбъркайте.
3. Прехвърлете 1/3 от сместа в кухненския робот и добавете няколко супени лъжици прясно мляко и 1-2 с. л. галета. Пасирайте до получаването на гладък пастет. Овкусете със сол (ако е нужно) и черен пипер на вкус. Върнете в купата с останалата част от пълнежа. Пасираната част ще придаде допълнителна влажност на пълнежа и ще го държи на едно.
Сглабяне:
1. Разделете тестото на 4 или 5 части и всяка част оформете на топка. Разточете тестото.
2. Наръсете една чиния с брашно и нареждайте в нея готовите пелмени.
3. Изрежете от тестото с чаша кръгчета и ги пълнете с по 1 с. л. от пълнежа, след което притискайте и затваряйте добре краищата.
4. Така приготвените пелмени могат или да се замразят или да се сготвят.
5. Пелмените се готвят като всички видове паста и равиоли – пускате ги във вряща подсолена вода. Водата трябва да е достатъчно като количество, че да не се докосват или залепват една в друга (имайте предвид, че при варенето, те ще се понадуят). Варете ги за около 5 минути или докато излязат на повърхността.
6. Можете спокойно да съхранявате пелмените и във фризера.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ