Бриам - печени зеленчуци със сирене по средиземноморски
Картофи на фурна със сирене и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 2 глави лук
- 500 г сладки чушки (различни цветове по възможност)
- 600 г тиквички
- 600 г патладжани
- 700 г червени твърди домати
- 600 г картофи
- 4-5 скилидки чесън
- 2 дафинови листа
- 1 ч.л. риган (сух)
- 1 ч.л. мента
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 80 мл зехтин за готвене
- 300 г бяло сирене
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на не много тънки шайби и изсипете в тава.
2. Чушките, патладжаните, тиквичките и доматите измийте много добре. Нарежете чушките на едри парчета, като предварително почистите от семките. Патладжаните и тиквичките разполовете през средата по дължина и след това нарежете на полумесеци с дебелина около 2,5 см. Прибавете тези зеленчуци в тавата.
3. Доматите разполовете, почистете точиците, всяка половинка разрежете през средата и после нарежете на 4 или 6 парчета - зависи от големината на доматите. Трябва да станат колкото едри хапки. Изсипете при останалите продукти.
4. Картофите обелете, измийте и нарежете на парчета - по-малки от домата. Добавете към ястието.
5. Остана да нарежете на тънки шайби скилидките чесън и да поръсите с тях.
6. Овкусете със сол, пипер, риган, дафинов лист и мента и разбъркайте.
7. Залейте със зехтина, покрийте тавата с алуминиево фолио и печете 45-50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
8. Разгърнете фолиото, поръсете ястието с натрошено бяло сирене и върнете във фурната на същата температура, но вече без фолио. Трябва да се запче за 10-тина минути.
9. След изваждане поръсете с листенца пресен магданоз и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ