Бирена баница със зеле, бекон и масло
Пирог със зеле и бекон.
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. брашно
- 200 мл бира
- 100 г масло
- 500 г зеле
- 250 г бекон на слайсове
- сол и пипер на вкус
- растителна мазнина за готвене
Начин на приготвяне:
1. Пресейте половината брашно в купа, смесете с щипка сол и след това рендосайте студеното масло отгоре. Върху него пресейте втората част от брашното. Претрийте с ръце на трохи и след това постепенно вкарайте бирата в сместа, като месите до получаването на нелепнещо тесто. Оставете го настрани да почива.
2. Слайсовете бекон запечете на сух тиган и извадете. В същия съд добавете растителната мазнина и наситненото зеле. Гответе до омекване. Овкусете със сол и пипер.
3. Намаслете тава. Разделете тестото на две сравнително еднакви части и едната разточете на кора. С нея покрийте дъното и част от стените на тавата. Отгоре разпределете плънката със зеле, а върху нея наредете слайсовете бекон. Разточете втората част от тестото и с нея захлупете баницата. Прещипете крайщата.
4. По желание намажете горната кора с разбит в 1 с.л. вода жълтък и след това печете пирога около 35-40 минути на 180 градуса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ