Регистрация

Ананасов ориз с шунка и скариди

Ананасов ориз с шунка и скариди
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2961

Пикантен ориз с месо и морски дарове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 консерва (okolo 450 г) резени ананас, нарязани на кубчета и със сока
  • 1 глава чесън, обелен и нарязан
  • 1 с.л. сушени скариди, накиснати във вряща вода за 5 мин. и отцедени
  • 200 г шунка, нарязана на кубчета
  • 1 шушулка канела
  • 1 с.л. зеленчуково олио
  • 2 с.л. (30 г) масло
  • 1 1/2 ч.ч. ориз, изплакнат и отцеден
  • 1 с.л. куркума на прах
  • 1 с.л. къри на прах
  • 1/2 лимон, сокът
  • 2 ч.л. сол
  • 1/2 с.л. захар
  • изпържен шалот, при поднасяне
  • нарязани червени чилита, при поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Сгорещете олио в средна тенджерка на среден огън. Изпържете сушените скариди, шунката и ананаса докато си пуснат аромата и леко покафенеят. Извадете продуктите от тенджерката и заделете.

2. В същия съд разтопете маслото на средно силен огън, прибавете чесъна и канелата. Пържете докато си пуснат аромата. Прибавете куркума на прах, къри на прах, лимонов сок и захар, като разбърквате хубаво. Прибавете ориза и пържете за около минута, като разбърквате хубаво. Прибавете сока от ананас и сместа със скаридите.

3. Свалете от котлона и сложете оризовата смес в съд за варене на ориз. Покрийте сместа с достатъчно кипяща вода, така че да я покрие на около 2,5 см отгоре и оставете да се вари. Разбъркайте ориза хубаво и го оставете да престои в съда за около 20 мин. Докато поизсъхне малко. Поднесете с пържен шалот и нарязани червени чилита.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта