Агнешко оссо буко - джолан със зеленчуци
Агнешки джолан с моркови, целина и чесън и ризото.
Необходими продукти:
- 4 агнешки джолана
- брашно
- сол
- пипер
- 2 супени лъжици масло
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 глава лук на кубчета
- 1/2 чаша целина
- 1/2 чаша моркови
- 4-5 скилидки чесън
- 2 дафинови листа
- 3 супени лъжици нарязан магданоз
- 1 чаша вино марсала (или портвайн)
- 2 чаши пилешки бульон
- 2 домата обелени и без семки
За гремолатата:
- кората на 2 лимона (или 1 лимон и 1 портокал)
- 2 скилидки чесън на ситно
- 2 супени лъжици нарязан магданоз
За ризотото:
- 6 чаши пилешки бульон
- 1 чаша вино
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжици масло
- 2 скилидки чесън на ситно
- 2 чаши ориз Арборио
- 3 щипки шафран
- 3-4 супени лъжици настърган пармезан (и допълнително за сервиране)
- сол
- пипер
Начин на приготвяне:
За агнешкото:
1. Поръсете агнешкото със смес от брашно, сол и пипер.
2. Разтопете масло и зехтин в голям тиган и после обработете джоланите от всички страни до кафяво.
3. Извадете джоланите и ги оставете настрани.
4. Добавете дафиновия лист, морковите, чесъна и магданоза. Подправете със сол и пипер и гответе докато омекнат.
5. Увеличете огъня и налейте виното. Остържете останалите от месото парченца и разбъркайте докато се получи сос.
6. Когато виното почти се изпари, добавете джоланите, доматите и бульона.
7. Когато заври, покрийте съда и оставете да къкри на слаб огън докато месото омекне (час и половина).
8. Махнете капака и леко увеличете котлона, за да се сгъсти соса за около 5 минути.
9. Смесете продуктите за гремолата и наръсете месото преди сервиране.
За ризотото (започнете около половин час преди да стане месото):
1. Загрейте пилешкия бульон и го дръжте горещ.
2. Разтопете маслото в зехтин и запържете чесъна докато стане ароматен.
3. Добавете ориза и объркайте с чесъна.
4. Когато оризът започне да припуква, добавете шафрана и виното.
5. Когато оризът поеме виното, добавяйте бульона чаша по чаша, като изчаквате да попие течността преди да сложите още.
6. Добавете сирене, сол и пипер преди да сервирате към агнешките джолани.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ