Регистрация

Агнешко оссо буко - джолан със зеленчуци

Агнешко оссо буко - джолан със зеленчуци
Трудно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 4931

Агнешки джолан с моркови, целина и чесън и ризото.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 агнешки джолана
  • брашно
  • сол
  • пипер
  • 2 супени лъжици масло
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 глава лук на кубчета
  • 1/2 чаша целина
  • 1/2 чаша моркови
  • 4-5 скилидки чесън
  • 2 дафинови листа
  • 3 супени лъжици нарязан магданоз
  • 1 чаша вино марсала (или портвайн)
  • 2 чаши пилешки бульон
  • 2 домата обелени и без семки

За гремолатата:

  • кората на 2 лимона (или 1 лимон и 1 портокал)
  • 2 скилидки чесън на ситно
  • 2 супени лъжици нарязан магданоз

За ризотото:

  • 6 чаши пилешки бульон
  • 1 чаша вино
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 супени лъжици масло
  • 2 скилидки чесън на ситно
  • 2 чаши ориз Арборио
  • 3 щипки шафран
  • 3-4 супени лъжици настърган пармезан (и допълнително за сервиране)
  • сол
  • пипер

Начин на приготвяне:

За агнешкото:

1. Поръсете агнешкото със смес от брашно, сол и пипер.

2. Разтопете масло и зехтин в голям тиган и после обработете джоланите от всички страни до кафяво.

3. Извадете джоланите и ги оставете настрани.

4. Добавете дафиновия лист, морковите, чесъна и магданоза. Подправете със сол и пипер и гответе докато омекнат.

5. Увеличете огъня и налейте виното. Остържете останалите от месото парченца и разбъркайте докато се получи сос.

6. Когато виното почти се изпари, добавете джоланите, доматите и бульона.

7. Когато заври, покрийте съда и оставете да къкри на слаб огън докато месото омекне (час и половина).

8. Махнете капака и леко увеличете котлона, за да се сгъсти соса за около 5 минути.  

9. Смесете продуктите за гремолата и наръсете месото преди сервиране.

За ризотото (започнете около половин час преди да стане месото):

1. Загрейте пилешкия бульон и го дръжте горещ.

2. Разтопете маслото в зехтин и запържете чесъна докато стане ароматен.

3. Добавете ориза и объркайте с чесъна.

4. Когато оризът започне да припуква, добавете шафрана и виното.

5. Когато оризът поеме виното, добавяйте бульона чаша по чаша, като изчаквате да попие течността преди да сложите още.

6. Добавете сирене, сол и пипер преди да сервирате към агнешките джолани.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта