Регистрация

Агнешки джолан със сирене горгонзола

Агнешки джолан със сирене горгонзола
Средно   |   Порции 6-12   |   Видяна: 3834

Агнешко със сирене и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 с.л. зехтин (30 мл)
  • 6 агнешки джолана
  • сол и пипер на вкус
  • 1 1/2 ч.ч. испански лук, нарязан (375 мл)
  • 4 скилидки чесън, цели
  • 1 с.л. доматено пюре (15 мл)
  • 2 ч.ч. червено вино (500 мл)
  • 1 ч.ч. телешки бульон (250 мл)
  • 3 цели стръка пресен розмарин
  • кората на 2 големи портокала
  • 450 г турнепс, измит (или обикновена ряпа, ако не намерите)
  • 60 г прясно италианско сирене горгонзола или друг вид сирене по избор, нарязано на 6 еднакви филийки

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 160 ºС.

2. Сложете голямо тиганче със зехтин на умерен огън и оставете да се сгорещи за 30 сек.

3. Овкусете агнешкото със сол и пипер и го сложете в сгорещената мазнина. Оставете да се позапържи за около 4 мин. без да го местите. След това обърнете и пържете още толкова. Извадете в чиния и заделете.

4. Намалете огъня и прибавете лука и чесъна. Пържете като разбърквате непрекъснато, докато лукът стане полупрозрачен. Прибавете доматеното пюре и разбъркайте с дървена лъжица. Прибавете виното и със същата лъжица остържете карамелизираните парченца месо от дъното на тигана. Прибавете бульона, стръковете розмарин и портокаловата кора. Оставете този сос да къкри на слаб огън.

5. Върнете джоланите в тенджерката и покрийте с фолио или с плътно прилепващ капак. Сложете в предварително загрятата фурна за 2-3 часа. Някъде по средата на печенето, свалете капака. Месото е готово, когато лесно се отделя от костта.

6. Извадете съда от фурната и оставете да се охлади леко, за около 5 мин. Внимателно извадете джоланите и покрийте с фолио, за да ги запазите топли.

7. При поднасяне, сложете топлото агнешко в чиния за сервиране и полейте щедро със соса. Украсете със задушения турнепс и горгонзолата.

8. Задушете турнепса в тенджера за варене на пара за 2 мин. на силен огън или докато турнепсът стане яркозелен на цвят, а стеблата омекнат леко.

9. Извадете от съда и поръсете със сол и пипер. Сложете в чиния и покрийте със сиренето.

10. Поднесете веднага.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта