Агнешки джолан със сирене горгонзола
Агнешко със сирене и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин (30 мл)
- 6 агнешки джолана
- сол и пипер на вкус
- 1 1/2 ч.ч. испански лук, нарязан (375 мл)
- 4 скилидки чесън, цели
- 1 с.л. доматено пюре (15 мл)
- 2 ч.ч. червено вино (500 мл)
- 1 ч.ч. телешки бульон (250 мл)
- 3 цели стръка пресен розмарин
- кората на 2 големи портокала
- 450 г турнепс, измит (или обикновена ряпа, ако не намерите)
- 60 г прясно италианско сирене горгонзола или друг вид сирене по избор, нарязано на 6 еднакви филийки
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 160 ºС.
2. Сложете голямо тиганче със зехтин на умерен огън и оставете да се сгорещи за 30 сек.
3. Овкусете агнешкото със сол и пипер и го сложете в сгорещената мазнина. Оставете да се позапържи за около 4 мин. без да го местите. След това обърнете и пържете още толкова. Извадете в чиния и заделете.
4. Намалете огъня и прибавете лука и чесъна. Пържете като разбърквате непрекъснато, докато лукът стане полупрозрачен. Прибавете доматеното пюре и разбъркайте с дървена лъжица. Прибавете виното и със същата лъжица остържете карамелизираните парченца месо от дъното на тигана. Прибавете бульона, стръковете розмарин и портокаловата кора. Оставете този сос да къкри на слаб огън.
5. Върнете джоланите в тенджерката и покрийте с фолио или с плътно прилепващ капак. Сложете в предварително загрятата фурна за 2-3 часа. Някъде по средата на печенето, свалете капака. Месото е готово, когато лесно се отделя от костта.
6. Извадете съда от фурната и оставете да се охлади леко, за около 5 мин. Внимателно извадете джоланите и покрийте с фолио, за да ги запазите топли.
7. При поднасяне, сложете топлото агнешко в чиния за сервиране и полейте щедро със соса. Украсете със задушения турнепс и горгонзолата.
8. Задушете турнепса в тенджера за варене на пара за 2 мин. на силен огън или докато турнепсът стане яркозелен на цвят, а стеблата омекнат леко.
9. Извадете от съда и поръсете със сол и пипер. Сложете в чиния и покрийте със сиренето.
10. Поднесете веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ