Агнешки ребра с подправки и вино
Агнешки карета с лук и масло.
Необходими продукти:
- 2 агнешки карета (почистени от мазнината)
- 80 г галета или 4 филии стар бял хляб, натрошен на дребно
- 50 г масло + още един замразен пакет масло за соса
- пресен риган и мащерка, нарязани на много дребно
- 2 бр. дребен лук шалот, нарязан на много дребно
- ½ бутилка червено вино
- 200 мл зеленчуков бульон
- голяма щипка захар
- пролетни зеленчуци (бейби моркови или млади аспержи)/картофи (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната до 200°C.
2. Пригответе сместа с подправките. Добавете 50 г масло в нагорещен тиган заедно с малко олио, за да не загори. Когато се разтопи, добавете галетата и пържете, докато стане хрупкава. Добавете пресните подправки и обилно количество сол и черен пипер най-накрая. Разбъркайте добре. Запазете сместа за по-късно.
3. Подправете агнешкото и запържете месото в нагорещен тиган за по 1 минута от всяка страна.
4. Сложете агнешкото в тава и го покрийте с галетата, за да направи коричка.
5. Печете го около 40-45 мин., като през първите 30 мин. стои покрито с фолио. След като се опече, го оставете да изстине за 5 мин., преди да го нарежете.
6. За соса: запържете шалота в тиган с малко олио, докато стане леко прозрачен. Добавете виното, захарта и бульона и варете, докато течността намалее и стане на гъст сироп. Накрая добавете студеното масло и го разбийте.
7. Сервирайте. Можете да гарнирате със сварени или опечени картофи, нарязани на дребно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ