Печен агнешки джолан с винен сос
Агнешки джолани със зеленчуци, масло, вино и пюре от грах.
Бон Апети
Излъчен на 11.04.2017
С наближаването на Великден и Гергьовден агънцата отново от сладки животни се превръщат във вкусна храна. Агнешкото месо по традиция се хапва през пролетта, затова Лора и Стоян запретват ръкави и ни показват как да си направим печен агнешки джолан с гарнитура и апетитен сос.
Първо джоланите се запържват на тиган, колкото да се запечата месото. Следва да ги извадим от съда и да ги прехвърлим в тава за печене, а в соса от пърженето да добавим моркови, чесън, лук, розмарин, дафинов лист, а малко след това червено вино и пилешки бульон. Когато вкусовите качества на този сос започнат да се разгръщат, заливаме запържените и обтрити с пушен пипер и кимион месца и ги слагаме да се запекат на бавен огън за 5 часа, запечатани с алуминиево фолио.
Но това не е всичко. Когато времето за готвене изтече, винения сос се пресипва в друг съд, махат се розматина и дафиновите листа, пюрира се и се кипва до редуциране. После се монтира със студено масло. Джоланите пък се допичат за още 10 минути самостоятелно и без фолио, а накрая поднасяме ястието по желание върху основа от смлян грах със сметана и подправки. Месото, полято с този сос е неустоимо вкусно. Това ще разберете със сигурност, ако си го сготвите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ