Агнешки ребра с ориз и гъби
Печено агнешко на фурна с оризова гарнитура и подправки.
Необходими продукти:
- агнешки ребра с месото и кожата (около 2,5 кг)
- 250 г ориз
- 250 г дребни печурки
- 8 скилидки чесън
- 4 с.л. доматена салца (или кетчуп)
- 1 с.л. лют сос или чили сос по желание
- суха мащерка
- сух риган
- 2-3 клонки розмарин
- сол и черен пипер
- 700 мл бульон (месен, зеленчуков или гъбен)
Начин на приготвяне:
1. Почистете хубаво месото от косъмчета и влакна.
2. Обелете чесъна, намачкайте го и го смесете с доматената салца, лютия сос и подправките, за да се получи гъста пикантна каша. Слагайте смело подправки – на агнешкото никога не са му излишни. След това с пастата обтрийте хубаво месото, като отделите кожата и вкарата от овкусителя и под нея.
3. В голяма тава изсипете измития в цедка или гевгир под течаща вода ориз. След това залейте с бульона. Можете да разтворите 2 кубчета във вода, ако нямате домашен бульон. Добавете допълнително черен пипер, защото оризът си го иска.
4. Измийте гъбите. Ако са по-малки, ги оставете цели; ако са големи – ги разделете на две половини. Подредете ги в средата на тавата.
5. Захлупете гъбите с ребрата, като ги оставите с кожата нагоре. Положете отгоре клончетата розмарин. Увийте тавата хубаво с алуминиево фолио и печете за 2:30 часа на 180 градуса. След това махнете фолиото и допечете за още половин час.
6. Сервирайте топло и в компанията на хубаво червено вино и свежа салата.
Да ви е вкусно!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ