Регистрация

Агнешки пастет с лук

Агнешки пастет с лук
Средно   |   Порции 10-15   |   Видяна: 4448

Домашен пастет с ароматни подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 5 кг агнешко или овнешко, с кокал
  • 1½ кг овнешка лой (по желание)
  • 120 г лук, нарязан на четвъртинки
  • 150 г сол
  • 2 ч.л. смлян пипер
  • 2 ч.л. бахар, смлян
  • 1 ч.л. карамфил, счукан

Начин на приготвяне:

1. Измийте месото и го сварете в малко вода с лойта (ако използвате), лука и солта. Когато агнешкото се отделя лесно от костта, значи е готово. Може също да отстраните част от водата и да оставите съда на много слаб огън за известно време - така ще се запържи в собствената си мазнина. Заделете бульона и отделете месото. Заделете също мазнината, която е изплувала на повърхността. Смелете отделеното месо в кухненски робот заедно с парчетата лук, но не много фино.

2. Омесете пастета (с помощта на миксер и приставката за тесто), като разреждате постепенно с бульона и мазнината. Трябва да се получи сравнително гъста смес. Ако използвате повече мазнина, след това ще се размазва по-лесно върху хляба. Прибавете подправки на вкус. Цветът трябва да е светъл, почти бял. Можете да го разбивате с бъркалка за яйца - така става още по-светъл.

3. Насипете в купички (най-добре съд за печене на хляб или дълбока форма за кекс). Оставете да се охлади до стайна температура и сложете в хладилника, за да изстине напълно. Извадете от купичките или от съда, в който се е охлаждал и нарежете на парчета с желаната големина. Увийте в найлоново фолио и замразете.

4. Друг начин за съхранение е да стерилизирате в буркани, да увиете в марля и да потопите в разтопена лой или да го държите в наситен разтвор от вода и сол.

5. Ако няма да съхранявате толкова дълго, го оставете в купичките и полейте отгоре с разтопена мазнина.

6. Нарежете или намажете върху пресен хляб.

 

Източник: recipes.wikia.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. tasty
  2. пай
  3. 70
  4. епизод
  5. пика
  6. 31
  7. бар
  8. магданоз
  9. 19

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта